Informatie bier - Information beer - Information bière



Schalkse 10

    ID: 4375

    Voor 10 jaar Cultuurcentrum centrum ’t Schaliken te Herentals.

  • Brouwerij - Brewery - Brasserie:
    Hopscheppers - Herentals
  • Bierstijl - Beer style - Style de bière : Tripel
  • Alcohol: 10 %
  • IBU (International Bitterness Units): 26 => Bitterheid is merkbaar

  • Info van de brouwer:
    Blond bier van hoge gisting, met hergisting op de fles. Witte, romige schuimkraag die lang blijft

    Complex aroma van kruiden (kruidnagel, koriander, ...), fruit (vooral citrus, zeste van bittere appelsien en in mindere mate citroen, perzik). Komt fris over ondanks het hoge alcoholgehalte.

    De complexiteit vinden we terug in de smaak. Eén van de smaakbepalende ingrediënten is de bittere sinaasappelschil van de curaçao. Het bier is zacht bitter, vol en kruidig, met toetsen van citrus en perzik.In de afdronk speelt de bittere curaçao de hoofdrol.

    De Schalkse 10 is gebrouwen ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Herentalse cultuurcentrum 't Schaliken. 't Schaliken is de vroegere stadsbrouwerij van Herentals. De stadsbrouwerij werd voor het eerst vermeld in 1465. In 1688 begon men de benaming het Schaliken te gebruiken. Deze benaming verwees naar de tweeduizend schaliën die op het dak van de brouwerij lagen.

    In 2007 nam het cultuurcentrum zijn intrek in het beschermde monument. Ook opende toen een nieuwe schouwburg zijn deuren. Voor de tiende verjaardag werd in 2017 de Schalkse 10 gebrouwen.

    Dit is trouwens het bier waarmee de Hopscheppers in 2012 deelnamen aan de Brouwland Biercompetitie en de finale bereikten. De Hopscheppers vonden het bier toen niet goed genoeg om te commercialiseren. Ondertussen hebben ze het bier nog een 5-tal keer gebrouwen, telkens het recept lichtjes aangepast tot het uiteindelijke resultaat, de Schalkse 10.


  • Website brouwer/brewery/brasseur:
    http://www.hopscheppers.be/
  • Email brouwer/brewery/brasseur:
    hopscheppers@outlook.com



Voor meer informatie klik op - For more information click on - Pour plus d’informations cliquez sur:

- - - - - -